Behovet av personer som vågar bryta tabun är enormt och se på mig, jag hade inte ens varit där jag är idag utan min mor som såg till att jag fick all potentiell hjälp och mer därtill. Varje utnyttjas barn och unga, varje dag slocknar sänglampor med mardrömmar, ångest och självdestruktiva tankar. Det borde vara slut på sånt. Det är 2014. Vi alla har ett ansvar för varandra, att lyssna utan att rygga tillbaka.

#VÅGATALA startar jag här med i hopp om att ni vill visa vilka ni är, ni som är beredda att lyssna och tala. Behovet finns. Älska och våga bli älskad.

VÅGATALA from VÅGATALA on Vimeo.

Det här är mitt sätt att hjälpa de som behöver hjälp, bryta tabun kring sexualbrottsoffer och öka medvetenheten. Så länge siffran noll inte stämplar antalet sexualbrott finns det ett arbete att göra, ett offer att identifiera och stötta samt en gärningsman att kontrollera.

Jag valde att gå ut med min berättelse för att visa andra att det är okej och framförallt att vi inte är ensamma om skammen. Det var de största hindren för mig när jag väl skulle växa upp och bort från övergreppen; att jag skämdes så otroligt mycket och jag kände mig som den enda killen i denna värld som haft sex som åttaåring. Ja just ja, det är också det där. Jag blev inte våldtagen, jag blev utnyttjad i 1,5 år sexuellt. Det är svårt för många att förstå hur det ens kan gå till, varför man som barn inte förstår att det är fel. De som ej har varit med om det drar oftast slutsatsen att allt man kan utsättas för ska göra ont, det gjorde det inte på mig och jag visste inte att det var fel. Medvetenhet och kunskap behöver spridas så att fler förstår och blir lyhörda, därför berättar jag min story.

 

Sebastian Lysén,
initiativtagare #VÅGATALA
– HS LYSÉN
sebastian@lysens.se